James Bond i Aurlandssko?

Lagt ut januar 7, 2011
Kategori: Fint handverk, Sko | Kommenter

Med rett til å drepe - i "Norwegian Slippers"

I James Bond-filmene ser vi den drapslisensierte engelske imperieforsvareren sprette rundt i mange slags typer fottøy, men går vi til Ian Flemings originale bøker er Bonds normale arbeidsantrekk beskrevet som: mørk blå dress, kvit silkeskjorte, svart strikkaslips av ditto materiale og med moccasins eller loafers som fotbunad. Fleming gjør det flere steder klart at Bond avskyr skolisser, så når filmenes helter opptrer i snørte sko, er det absolutt i strid med det litterære forbildet.

Mokasin er egentlig en spesiell type ankelhøy fotbunad av hjorteskinn brukt av enkelte Nordamerikanske indianerstammer, og har bare overflatiske fellestrekk med den moderne vestlige mokasinen, som faktisk er en variant av den trauste norske Aurlandssko, hvis form igjen muligens delvis er inspirert av den opprinnelige indianermokasinen. Alt henger sammen.

Weejuns

Annonse for Wejuns fra 80-tallet

I følge engelsk Wikipedia og Fashion Encyclopedia kan historia om denne skotypen sammenfattes omtrent slik: Om vinteren, da stormene herja som verst, satt den norske fisker heime og sydde sko til sommerbruk (den litt eventyrlig framstilling fra Fashion Encyclopedia ). I løpet av 30-åra blei denne skotypen oppdaga av engelske og amerikanske turister, og blei umåtelig populære som fritidssko i vide kretser, blant anna etter omtale i det amerikanske herremagasinet Esquire. Etter hvert blei skotypen eksportert i store mengder.

Naturlig nok ble suksessen fulgt opp av lokale produsenter, bl. a. av familien Spaulding i New Hampshire i USA, som markedsførte skotypen under betegnelsen loafer, egentlig den generelle betegnelsen på sko uten lisser den gang. Mer interessant er benevnelsen hos produsenten G.H. Bass fra Main, han ga sin utgave navnet  weejuns, som skulle minne om at skoa i utgangspunktet var Norwegians. Denne betegnelsen brukes fortsatt, men vi må vel anta at meininga bak er tapt for de fleste.

Kjær sko har mange navn, og i tillegg til betegnelsene ovenfor har jeg registrert:

Aurland

Som sagt, mine studier av emnet er ikke altomfattende, men ingenting tyder på at skotypen blei produsert av vinterstranda fiskere langs Norges lange kyst. Derimot er produksjonen i Aurland i Sogn vel kjent. Og der, langt inne i Sognefjorden, var vel ikke fiske særlig vanlig som hovedsyssel den gangen heller? Allerede fra 1880-tallet var det en viss skoproduksjon i Aurland, og noen mener at den fikk et løft i forbindelse med arbeider for de engelske «lakselordene» som begynte å frekventere området på den tida. Men den som var sentral i å utvikle og profesjonalisere skoproduksjonen i Aurland var en kar ved navn Nils Gregoriusson Tveranger (1874-1953). Han hadde lært skomakerfaget i Amerika, og starta rundt 1908 produksjonen av en modell han fikk mønsterbeskytta under navnet Nasjonalsko. Disse hadde halvhøy hel, snøring og pynt i form av strekdekor, og ligna altså ikke mye på dagens Aurlandssko. Men modellen blei en suksess, og flere skomakere i bygda begynte, etter å ha lært av Tveranger, å produsere lignende sko.

Til venstre: Allen Edmonds Cameron penny loafer. Til høgre: Dagens utgave av Aurlandsskoa (Bildet tatt fra nettstedet til fabrikken)

Men det var først i 1930-åra at den modellen vi kjenner som Aurlandsskoa blei produsert for første gang. Kanskje var det de harde økonomiske tidene som inspirerte til utvikling av en enklere og rimeligere skomodell? I alle fall mener man at Tveranger tok utgangspunkt i en eldre lokal skotype kalt tesesko, og også Iroquois-indianernes mokasiner. Men uansett inspirasjon, modellen framsto som unik, og blei etter hvert svært populær. Rundt 20 fabrikker/verksteder har vært involvert i produksjonen, og på det meste var bortimot 100 personer sysselsatt med å lage Aurlansdssko. Opptil 100 000 par vart produsert i året, og en stor andel gikk til eksport til bl.a. England, USA og Canada.

Siden 1989 har det bare vært én fabrikk i drift, nemlig Aurland Skofabrikk, som pr. i dag har 4 ansatte. For Aurland kommune er skoa en viktig identitetsfaktor, og kommunen er i dag involvert som medeier i den siste eksisterende fabrikken. De har også sørga for at skofabrikken har fått en grad av museal status gjennom prosjektet Économusée, i utgangspunktet et konsept fra Quebec, men nå også med en nordeuropeisk avdeling. Idéen er at virksomheter som baserer seg på gamle handverksteknikker får vist seg fram og markedsført seg på grunnlag av de tradisjonene de representerer. Et viktig tiltak for at Aurlansskoa, dette originale norske bidraget til den internasjonale skokulturen, ikke blir glemt. Men, forutsatt at Wikipedia og Fashion Encyclopedia ikke er helt av skaftet, burde vel Aurland kunne bruke den internasjonale vinklinga til å løfte Aurlandsskoa enda høyere fram i lyset?

Michael Jackson

Skoa MJ brukte da han spilte inn videoen til "Billie Jean"

Det er selvfølgelig mange kjente og ukjente personer av alle kjønn som har en forkjærlighet for forskjellige aurlandsskovarianter. En av de aller mest kjente loafer-elskerne var Michael Jackson. Flere kilder nevner denne skomodellen som favoritten hans, også til dans og moro. De fleste av hans revolusjonerende mooves blei utvikla og utført i det vi nærmest må ha lov til å kalle Aurlandssko. det er vel også noe å ta med seg på skrytelista?

Kommentarer

Skriv kommentar

Du må være logga inn for å kommentere denne posten.