Springstepsko

Lagt ut november 3, 2010
Kategori: Sko | Kommenter

«Kjøp sukkerkandis
og rigabalsam

og springstepsko til deinn som stepp»

Ubrukte 50-tall arbeidsstøvler

… som det heter seg i Børs sang i Harald Tusbergs musikalversjon, på uforlignelig revytrøndersk, av Johan Falkbergets  kraftige satire over spekulasjon og jobbetid under 1. verdenskrig, Bør Børson jr.

Jeg har ikke gått igjennom originalteksten til Falkberget, men jeg antar at begrepet springstepsko er skapt av Tusberg i anledning av musikaliseringa av teksten.  Jeg har i alle fall ikke funnet begrepet i noen ordbok.
Så da så.  Å nei da!

Forleden kom jeg over dette praktfulle paret av norskproduserte, ubrukte beksømsko.  Inni er de stempla Porsko, hvilket formodentlig betyr at de er produsert På Porsgrunn Skofabrikk

Porssko så gode som noen

Det er ikke lett å finne særlig mye stoff om gamle virksomheter ved nettsøk, heller ikke om Porsgrunn skofabrikk. Men etter det jeg kan se eksisterte den fra 1905 til 1959, omtrent sammenfallende med norsk skoproduksjon sin storhetstid, da det fantes flere titalls skofabrikker i landet Norge.
Disse skoa er nok produsert i siste del av fabrikkens eksistenstid. Det ser vi på at  skoa er beksydd med støpte gummisåler, et skoteknisk fenomen som nok blei vanlig ei stund etter siste krig (som vi liker å si her på berget, i vår vanlige forestilling om at berget er Verden). Yrjar historielag er også av den formening at disse skoa er etterkrigs (se under Beksømsko, YHL6702).

Og nå kommer vi til poenget: Sålen er nemlig av fabrikatet  SpringStep!  Altså har vi her et par umiskjennelige SpringStepsko.  Men disse skoa er jo langt i fra beregna på elegante steppeøvelser, dette er et par bunnsolide arbeidsstøvler, kanskje produsert for bruk av forsvarsmakten. Det var vel mest i Forsvarets kontraktspesifikasjoner at denne typen arbeidsstøvler fortsatt eksisterte på femtitallet.

(I følge varemerket er sålen også patentert («PAT.»). Jeg  har ikke greid å finne dette patentet på internettet, men nå er  jo ikke  norske patenter før 2003 søkbare, heller da. Og en dag på DORA blir vel for drygt for et par gamle sko. Og dagens SpringStepsko har nok neppe noe slektskap med femtitallets.) Uansett: Et eksempel på at virkeligheten overgår litteraturen.

Kommentarer

Skriv kommentar

Du må være logga inn for å kommentere denne posten.